Het vragenuurtje met Roos Sanders

In deze rubriek geef ik jullie om de 2 weken een kijkje in het leven van verschillende ontwerpers, met de dingen die ze doen en leuk vinden en af en toe een klein kijkje in hun huis.

Deze week praat ik met: Roos Sanders

11535893_840329796057132_2854344629844689263_n

Zou je wat over je zelf kunnen vertellen?
Ik ben Illustrator, keramist en eigenaar van het label Roos Sanders. Ik ontwerp keramieken woonaccessoires, zoals bonbonnières, bewaardieren, speeldozen, decoratieve bloemen en kandelaars. Ik werk vanuit mijn eigen atelier in Ellecom, waar ik mijn producten op ambachtelijke wijze produceer. Mijn ontwerpen zijn pronkstukjes en hebben allemaal een kleine gebruiksfunctie. Het zijn verhalenvertellers, door de traditionele wijze waarop ze gemaakt worden, maar vooral omdat mijn karakers over menselijke eigenschappen beschikken. Ze vertellen hun eigen verhaal en verleiden mensen tot nadenken over hun relatie met spullen.
Met mijn illustraties geef ik een context aan mijn keramische producten. De wereld die ik teken is de wereld waar mijn producten in thuis horen. Mijn tekeningen en mijn keramiek horen bij elkaar en zetten een totaalwereld neer. Als ik aan het tekenen ben, ben ik tegelijkertijd ook aan het ontwerpen. Vaak maak ik een illustratie later driedimensionaal.
Ik verzamel alles wat los en vast zit, sinds ik keramist ben. En heb ik daar een legitieme redens voor. Ik kijk altijd goed om me heen, op zoek naar spullen en vormen die ik kan afgieten en op nieuwe kan interpreteren. In mijn atelier staat een hele grote kast waar al die verzamelde spulletjes in bakken op thema worden opgeslagen. Van barbiepoppen tot wielen en van muziekinstrumenten tot de meest kitscherige beeldjes. Op deze manier kan ik mijn verzamelwoede organiseren.

Keramiek, Kunst, Lindenberg

Welke wegen hebben je bewandeld tot waar je nu bent gekomen?
Na mijn middelbare school heb ik een jaar op het Sint Lucas gezeten. Daarna heb ik in Arnhem de mbo-opleiding Art & Design gedaan. Dat ik uiteindelijk voor Product Design op de kunstacademie heb gekozen, komt door mijn liefde voor het interieur. Je interieur staat heel dichtbij je en is erg persoonlijk. Daarom vind ik het heel belangrijk. De kaders van het huis en de functie vind ik daarnaast erg fijn om mee te werken. Tijdens mijn opleiding ontstond mijn interesse in keramiek, je kunt er heel veel mee: de mogelijkheden zijn eindeloos en ik kan al mijn creativiteit er in kwijt. Ik ben gaan illustreren tijdens mijn afstudeeropdracht, omdat ik een wereld wilde creëren voor mijn afstudeerwerk. In mijn eigen bedrijf combineer ik beide.
Wat is het eerste ontwerp waar je erg trots op bent ?
Mijn kandelaar is het eerste product waarin mijn identiteit als ontwerper op zijn plek viel. Het is mijn afstudeerwerk. Wekenlang heb ik kringloopwinkels en rommelmarkten afgestruind om keramiek te hamsteren. Met de slijptol zaagde ik het keramiek in stukken. De hoofdjes van figuren, halve vaasjes en stukken servies ben ik gaan combineren, net zo lang tot ik tevreden was. Het werd de kandelaar. Bij mij thuis noemde we hem Bartje, een soort werktitel, omdat ik het lijf van een beeldje van de Drentse Bartje gebruikte. Je zou bijna kunnen zeggen dat Bartje in die drukke afstudeer tijd een soort famililid is geworden. Ik ben natuurlijks ook trots op andere ontwerpen, maar dit voelde als iets waar ik verder mee kon en dat bleek te kloppen; de wijze waarop ik de kandelaar ontwierp, stapelen, vervormen en combineren van bestaande vormen, is nog steeds een belangrijk onderdeel van mijn ontwerpproces.
knadelaar
Waar haal je je inspiratie vandaan?
Mijn kindertijd is mijn inspiratie. De intense manier waarop je als kind je omgeving ervaart laat mij niet meer los. Mijn verleden is daarom een onuitputtelijke inspiratiebron. Er valt altijd wel weer iets nieuws te ontdekken. Ik vind het zelf heerlijk om te herinneren, dat wil ik andere mensen meegeven.
Kinderversjes en -verhalen zijn één van de dingen van vroeger die me inspireren. Mijn helden zijn Toon Tellingen en Annie MG Schmidt. Beide schrijvers weten hele ingewikkelde dingen op z’n simpele manier te omschrijven. Hun verhalen zitten bomvol met personages die de grenzen op zoeken van ‘wat hoort’. Ze weten donders goed dat je niet met vuile schoenen op de canapé mag en dat een olifant niet hoort te vliegen. Maar toch proberen ze het! Eigelijk zie ik mezelf ook als een schrijver, ik werk alleen niet met woorden, maar met klei. Mijn werk is net zo verhalend als poëzie. Dus je moet het lezen en ontdekken!
Welke ontwerper(s) inspireert/ inspireren jou?
Iemand die ik heel erg bewonder is de Sloveense ontwerpster Nika Zupanc. Zij stopt haar meisjesdromen in haar werk. Alles is extreem vrouwelijk en popperig. En in elk ontwerp vergroot ze een bepaald aspect uit. Zoals bijvoorbeeld een schoteltje uit het servies van haar oma in 5 O’clock en de strikken in haar nieuwste theeservies. Ik denk dat zij ook ontwerpt vanuit haar herinneringen en verleden, dus ik zou wel eens een kopje thee met haar willen drinken. Als je iets herinnert blijven er vaak maar een paar beelden hangen en die worden opgeblazen. Het is een hele heldere taal en dat vind ik mooi!
potverdorie-waar-is-de-balonnenglorie-2-645x323
Welke stijl kunnen we terug vinden in je huis?
Ik houd van bloemenpatronen en van kleur. Mijn interieur is een ratjetoe van vondsten op rommelmarkten en van zelf gemaakte dingen. Spulletjes met een verhaal vind ik het leukst. Ik verzamel keramiek, miniatuur en werk van ontwerpers en illustrators die ik goed vind. Al die verzamelde spullen zie je ook terug in mijn interieur.
gelders-balkon-museam-anrhem-2evabroekema-2
Welke kleur past het beste bij jou?
Geen twijfel: roze! Ik ben heel erg geboeid door de aantrekkingskracht van deze kleur. Door zowel de natuurlijke variant (bloemen) als die van de machinaal gefabriceerde poppen (bijvoorbeeld Barbie). Toen ik klein was had ik vooral zelfgemaakt speelgoed. Mijn vader bouwde mijn poppenhuizen en mijn moeder naaide de kleertjes voor mijn beren. Mijn ouders hielden meer van de natuurlijke variant van roze (bloemen), dat was terug te zien in onze goed gevulde tuin waar ik uren kon ronddwalen. Toch ik was ik altijd jaloers op het felgekleurde roze plastic speelgoed van mijn vriendinnen. Daardoor heeft deze kleur een ongrijpbare en verlangende indruk op mij achtergelaten, denk ik. Nu ben ik ontwerper en mag ik doen wat ik zelf wil, ook authentieke vormen combineren met plastische roze.
Waar zie jij je zelf over 5 jaar staan?
Over 5 jaar wil ik samenwerken met fabrikanten, zodat ik meer tijd heb om mijn merk uit te breiden. Ik heb nog steeds een atelier, maar ook een showroom of een winkel, waar mijn wereld tot leven komt! Op de muren zit een zelf ontworpen behang en de tafel is gedekt met mijn eigen servies. Het lijkt me erg leuk met mensen uit andere disciplines te werken, zoals galeries, museums, schrijvers, animatoren, festivals, fotografen, om mijn producten een extra dimensie te geven.
dsc_0075-1024x681

Dankjewel Roos voor je leuke verhaal en een klein kijkje in je leven.

Zijn jullie ook nieuwsgierig geworden? Neem dan ook eens een kijkje op de website van Roos Sanders Website of op haar Instagram

 

 

Liefs Sanne♡

Author: draadenspijker

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.