Hal make over 2018. Van fris naar meer warmte.

De hal is meestal één van de meest ondergeschoven ruimtes van je huis. Maar je kan er juist zoveel leuks mee doen! Ook al is het soms qua ruimte een beetje gepuzzel hoe je opbergruimte kan creëren, maar dat kan juist ook weer een hele leuke uitdaging zijn (voor de kleinere ruimtes). En ja wij hebben z’n kleine ruimte. En die was ook wel toe aan vernieuwing en punten die we na vijf jaar nog steeds niet hadden op gepakt. Zoals het maken van garderobe deur en een kapstok wat ik al een langere periode in mijn hoofd had zweven. Maar soms laat je het even op zijn beloop.

 

De hal voor

Totdat ik vorig jaar inspiratie voorbij zag komen op Pinterest bij Say hi to. De bogen vond ik wel erg gaaf, maar waar ik het wou toepassen had ik nog niet over nagedacht. Totdat mijn handen begonnen te jeuken om te hal aan te pakken en ik wou graag iets in de vorm van vormen creëren. Maar hoe wist ik nog niet helemaal precies. Totdat Ronald tegen mij zei misschien is het ook leuk om in het trappengat iets met vormen te gaan doen. Daarna legde ik de inspiratie van Say hi to en ons trappengat samen en ontwerpte ik een patroon van boven naar beneden. Door nog meer met vormen te spelen, wil ik op de lange muur een lambrisering maken die overloopt in de deur en het trappengat. De onderkant donker en de bovenkant + het plafond een lichtere tint. Ook kriebelt de kleur paars al een jaar door mijn lichaam heen. En dan als een fijne kriebel! Wel een zachte tint die mooi combineert met de warme tinten die ik wil toepassen in de hal. Dus ik pakte mijn kleurenwaaier, op zoek naar mooie kleur combinaties, en die heb ik gevonden!

 

hal

Inspiratie Say hi to

 

Eigenlijk is de hal een verbinding geworden met allemaal ideeën die ik vorig jaar heb op gedaan. Zo ook gezichten die in één lijn is getekend. Super leuk! Zo hebben we één muur in de hal waar een print mooi tot zijn recht komt. Dus ja als de oude er af gaat, dan moet er natuurlijk weer een nieuwe op. Zo kwam ik bij het merk Murals Wallpaper (waar we vorige jaar in de woonruimte het rode behang op de lange muur hadden) de juiste print tegen met dit soort getekende gezichten. En het is een fijnecontrast tussen de rechte lijnen. Dit patroon heet Features Nude.

 

Moodboard hal 2018

 

Doe-het-zelf 

Ik moest twee dingen maken. De wandkapstok en de onbekende garderobe deur. Dat laatste was het makkelijkste. Hier voor kocht ik een dikke plaat. Met de zelfde dikte dan het bestaande deurtje. Deze liet ik op dezelfde maat zagen bij de Karwei. Het enige wat ik nog nodig was is een pianoscharnier. Deze bevestig je aan de plaat en dan aan het kozijn en klaar is je deur. Het is natuurlijk altijd leuk om gave knoppen er op te zetten. Zo heb ik gekozen voor houten ronde knoppen, dit geeft een lief contrast aan de rechte lijnen van de twee deuren. Deze knoppen komen bij Prettypegs vandaan.

 

Wandkapstok benodigdheden

 • Houten plaat naar keuze
 • Houten staaf van ongeveer twee cm dik
 • Houtlijm
 • Dremel
 • Schroeven
 • Boormachiene
 • Pootlood
 • Schilderstape
 • Zaag
 • Schroevendraaier
 • Twee stokschroeven
 • Schuurpapier
 • Haken waar je je jas of tas aan kan ophangen

Aan de slag

Als eerst laat je de houten plaat in vier stukken zagen. De afmetingen van de wandkapstok zijn drieënvijftig cm breed, vijfentwintig cm hoog en achttien en een halve cm diep (zie afbeelding voor meer duidelijkheid). Dan zet je de houten planken tegen elkaar aan en zet je vast met schilderstape. Nu ga je gaten voor boren waar de schroeven bevestigd moeten woorden. Dit is aan de achterkant een stuk of vijf en aan elke zijkant twee. Daarna haal je het schilderstape eraf lijm je als eerst het eerste onderdeel vast met houtlijm. En dan schroef je er gelijk de schroeven er in. Dit doe je ook met de zijkanten. Zo zitten de planken goed stevig vast. Wanneer alles aan elkaar vast zit boor je nog twee gaten elk aan één kant, hier komen ook schroeven in die door de muur komen. Zo bevestig je de wandplank aan de muur. Maar eerst maak je een aantal gleufjes van ongeveer twee en een halve cm lang, voor aan de zijkant van de wandplank. Hier worden sleutels aan gehangen met houten bolletjes die je makkelijk met een touw aan je sleutelbos kan bevestigen. Hou wel rekening welke afstand je moet nemen, anders passen de houten bolletjes niet naast elkaar. Wanneer je alles hebt afgetekend zaag je de gleuven in het hout. Schuur de hele wandplank glad. Dan is het tijd om de wandplank aan de muur te bevestigen, Zerg er wel altijd voor dat je hem waterpas aan de muur bevestigd.

 

 

“Kapstok”

Nu dat de wandplank aan de muur zit is het tijd voor de “kapstok”. Zaag de houten staaf in drie dalen. Twee keer in de maat tien en een halve cm en één keer in drieënvijftig cm. Dan bepalen we het midden waar de stokschroef in bevestigd moet worden. Dit doe je door twee lijnen te trekken in het midden aan beide kanten, waardoor er een plusje ontstaat. En in het midden boor je een gameet de diepte en dikte die de stokschroef nodig heeft. En dan draai je de stokschroef er in. Doe dit ook bij de andere van de zelfde af meeting. Dan is het nu tijd om de dremel te pakken. Gebruik hiervoor een ronde opzet die rond schuurt. Dan maak je aan beide uiteinde een streep. De ruimte die tussen het uiteinde en de streep zit is ongeveer anderhalve cm. En dan vanaf de streep zet je weer een streep op twee cm afstand. Het gedeelte wat tussen de lijntjes valt, komt uiteindelijk de grote houten staaf op te liggen. Dus je moet een halve maan in het hout vrezen met de dremel. Wanneer je dit op je juiste maat hebt gedaan, dan ga je de twee houten kleine staafjes in de muur bevestigen en inderdaad weer waterpas. En dan is het tijd om de lange houten staaf tussen de twee “halven maantjes” te leggen, hang er een aantal haken aan en klaar is je wandkapstok!

Ik heb er voor gekozen om hem puur hout te laten, maar je kunt hem natuurlijk ook nog een leuk kleurtje geven met de mooie kleuren die Flexa in hun assortiment hebben.

 

 

Het eindresultaat van de hal

Ik vind het altijd zo gaaf om te zien hoe alles stapje bij stapje een mooi geheel word. Ik moet je eerlijk zeggen, ik ben er best wel een tijdje mee aan de slag geweest. Maar nu dat het echt klaar is, was het zeker de moeite waard! Ook de kleuren die ik gekozen heb blenden mooi met elkaar en geven je een warm welkom wanneer je het huis binnen treed. De lichte paarse/ lila en de nude tinten geven toch ook weer een licht effect aan de kleine ruimte.

De kleurcodes van Flexa die ik gebruikt heb zijn:

 • Donker “nude”  = D5.10.65
 • Nude                 = D6.04.78
 • Paars                 = XN.02.77

Ik heb nog een paar kleine woonaccessoires in gedachte, maar voor de basis is hij klaar en wat zijn we er blij mee!

 

 

 

 

 

 

Welke vormen zou jij aandurven te brengen in de hal?

 

Liefs Sanne

Author: draadenspijker

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.