Houten lambrisering, hoe kan ik deze maken aan de muur?

houten lambrisering

 

Waarschijnlijk heb je het al wel voorbij zien komen, de houten lambrisering op onze net geschilderde slaapkamer. Ik was ons witte leren hoofdbord van het bed zat. Het gaf totaal niet de juiste sfeer waarnaar ik opzoek was. Warmte! Qua materiaal is hout wel een rode draad door ons interieur heen en deze wil ik ook graag terug laten komen in onze slaapkamer. En omdat het hoofdbord vervangen moest worden kwam ik op het idee om een houten lambrisering te maken. Het leuke van een lambrisering is dat je er ook nog mooie woonaccessoires op kunt zetten! Maar ja hoe maak je deze nu eigenlijk?

 

Doe-het-zelf houten lambrisering.

De materialen moet je alleen nog even doorberekenen naar de voor jouw juiste lengte en hoogte van de houten lambrisering. Onze hoogte is 106,5 meter.

Wat heb je nodig:

 • Zaag
 • Hamer
 • Potlood
 • Waterpas
 • Schroeven
 • Slagpluggen
 • Boormachine
 • Schuurpapier
 • Centimeterband
 • Planken met als diepte 9 cm
 • Vuren FSC vloerdeel planken (ca 18 x 88 mm)
 • Bouwhout vuren balk met een dikte van 8 cm (voor de boven en onderkant)

Aan de slag

Teken als eerst de gewenste hoogte af op je vuren FSC vloerdeel planken. Daarna zaag je ze allemaal op de juiste lengte en schuur je de splinters er af. Dan is het tijd om de juiste hoogte en lengte op de muur af te tekenen. Dit doe je op een aantal plekken op de muur zodat je met een overige plank een rechte lijn kan trekken. Doe dit alleen aan de bovenkant op de gewenste hoogte. Voor dat je de lijn doortrekt moet je eerst de waterpas er bij halen om te kijken of dat de lijn recht wordt.

 

 

Wanneer de lijn is gezet pak je de bouwhout vuren balk (dikte 8 mm) hier boor je een aantal gaten in (wij hebben er vier gedaan met een lengte die loopt naar de drie meter). Daarna moet je je partner er even bij halen. Deze moet de balk even vasthouden waardoor jij de gaten in de muur kan boren. De balk komt precies onder tegen de lijn aan te staan. Dan is het tijd om de slagpluggen er in te slaan met een hamer. En dit proces herhaal je ook voor de onderkant. En dan is het tijd om je gezaagde vuren FSC vloerdeel planken er tegen aan te klikken. Om de plank zet je deze boven en onder vast met een schroef.

Wanneer alle planken er aan de voorkant op zit. Pak je de plank van negen cm en deze schroef je op de boven- en zijkant vast. en klaar is je houten lambrisering! Eigenlijk best makkelijk, allemaal je bent er even een tijdje mee bezig.

 

 

Behang boven de houten lambrisering.

Wat doe je boven een lambrisering? Natuurlijk kan je er voor kiezen om het vlak in een mooi kleurtje te schilderen. Maar omdat onze slaapkamer al veel geschilderde muren heeft inclusief het plafond, vind ik het voor de balans en spanning in de ruimte leuk om deze keer met behang aan de slag te gaan! Zo heb ik gekozen voor het “Portret naakt” behang van het merk Murals Wallpaper. Het zelfde behang als in de hal maar dan net de kleuren omgedraaid en omdat het oppervlakte groter is krijg je ook veel diverse vrolijke leuke gezichten te zien. Het mooie aan deze muur is dat de houten lambrisering en het mooie behang elkaar versterken. Waardoor het echt een blikvanger word in de ruimte!

 

 

Ben je ook gek op lambriseringen? En wat voor soort heb/wil jij in je woning?

 

Liefs Sanne

 

Author: draadenspijker

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.